Nieuw in ons assortiment: ABCAT houtrookfilter

De ABCAT is een gepatenteerde houtrookfilter met een katalysator. De ABCAT is een Nederlands-Duits product voor gebruik met hout gestookte kachels en ketels met uiteenlopende vermogens.

Het filter wordt geleverd in een diameter van 150mm en lengtes van 250mm, 500mm en 1000mm. 

De katalysator in de ABCAT is een edelmetaal katalysator (palladium). Deze is speciaal ontworpen om de geur van houtrook uit schoorstenen te verminderen. De katalysator bevindt zich in een ronde module die als een soort doorlatende klep in de kachelpijp is gemonteerd. Het grootste gedeelte van de houtrook gaat door deze katalysator. Daarbij wordt de natuurlijke trek in de schoorsteen nauwelijks beïnvloed. De module kan echter in een bypass stand worden gedraaid waarbij de houtrook ongehinderd – maar onbehandeld – langs de module stroomt wanneer de trek even onvoldoende is.

De katalysator behandelt vele soorten onvolledig verbrande verbindingen zoals hinderlijke en schadelijke teer vormende koolwaterstofverbindingen en (verontreinigd) roet. Deze geven de ongewenste kleur en geur aan houtrook. Daarnaast werkt de ABCAT als een filter waardoor een deel van het fijnstof uit de houtrook wordt afgevangen. Het onderhoud dient regelmatig plaats te vinden maar is zeer eenvoudig en snel uit te voeren. De katalysatormodule wordt daartoe aan de greep uit het pijpstuk genomen en uitgeklopt of uitgespoeld met water. Een katalysator heeft temperatuur en (rest-) zuurstof uit de houtrook nodig om chemische verbindingen te kraken en vlamloos na te verbranden. Al vanaf een houtrooktemperatuur van circa 100°C worden verbindingen gekraakt. Voor het omzetten van hardnekkige verbindingen is een temperatuur van 300 – 350°C vereist. De ABCAT wordt daarom direct op of achter een kachel geplaatst.

De ABCAT is geheel vervaardigd uit RVS. Ze wordt geleverd in RVS met een diameter van 150mm en een lengte van 250, 500 of 1000mm. De ABCAT kan optioneel worden voorzien van een uitneembare insteekthermometer. Het onderhoud is eenvoudig en wordt beschreven in een uitgebreid meegeleverd handboek. De ABCAT gaat bij normaal gebruik vele stookseizoenen mee en afzonderlijke onderdelen kunnen eventueel vervangen worden.

De prijs van de ABCAT begint bij € 390,- incl 21% BTW (250mm en 500mm element zwart, excl. eventuele montage).

 

19-09-2018