Houtkachels

Houtkachels geven de ultieme beleving en sfeer in huis. Niks overtreft het fijne gevoel van de zwoele warmte in combinatie met het knisperen van een zalig houtvuurtje. Stel je eens voor dat je tijdens een koude winteravond heerlijk bij de haard zit. Een houthaard die niet alleen warmte geeft maar ook een gezellige sfeer en tevens beleving brengt in de woonkamer. Bij Mijnders Haarden kan je terecht voor houtkachels van vele A-merken die echt wat toevoegen aan je interieur en natuurlijk de gehele woning. Ben je opzoek naar een mooie en sfeervolle houtkachel? Bekijk dan hier ons online assortiment of kom langs in de showroom in Zeijen.

Meer over een houtkachel?

Houtkachels blijven geliefd. Vroeger, maar ook nu. Naast de primaire functie van het geven warmte die een houthaard afgeeft, brengt het vuur ook sfeer in huis. Of het nu het knisperen van de vlammen is, de heerlijke warmte of de fijne geur. Een houtkachel is ook een échte blikvanger in de woonkamer. Maar er is zoveel keuze, welk type past nou in jullie woning? Houtkachels komen in vele soorten, maten, materialen en ook kleuren. Daarnaast is er keuze uit stijlen, denk maar eens aan moderne houtkachels, grote of kleine houtkachels, en niet te vergeten ook klassieke houtkachels. Bij Mijnders Haarden vertellen we je graag meer over de verschillende opties en mogelijkheden, bespreken de voor- en nadelen, welke modellen er beschikbaar zijn en met welke zaken je rekening moet houden.

Hoe wil je het vuur zien?

Er zijn verschillende vuur aanzichten beschikbaar bij houtkachels. Hoe het vuurzicht is hangt mede af van het aantal glasruiten van de haard. We leggen graag de mogelijkheden uit:

Front houtkachels Vuur zichtbaar vanaf één kant, de voorkant.

Tweezijdige houtkachels Vuur vanaf twee kanten zichtbaar, ook wel hoekhaarden genoemd.

Driezijdige houtkachels Vuur zichtbaar vanaf drie kanten, een panoramisch vuurbeeld.

Doorkijk houtkachels Vuur aanzicht door de haard heen naar een andere ruimte.

Voor- en nadelen houtkachels

Houtkachels bieden een aantal voordelen en nadelen. Daarom leggen we het graag uit

Voordelen
Hoog rendement
Sfeer, warmte én gezelligheid
Breed assortiment
Jarenlang genieten van sfeer
CO2-neutraal

Nadelen
Hout verzamelen, opslaan en laten drogen
Periodiek schoorsteenvegen
Het onderhouden kost tijd

Verschillende type Houtkachels

Houtkachels in de woonkamer zorgen voor een gezellige sfeer en het rendement van de kachels is de laatste jaren sterk verbeterd. Hierdoor is het stoken met hout milieubewuster geworden. Een houtkachel stoot binnen bijna geen fijnstof meer uit in de woning. Bij het kiezen voor een houtkachel is het van belang dat je een juiste keuze maakt voor het aantal kW. Kies je een te laag vermogen dan is het praktisch onmogelijk om de ruimte warm te krijgen en bij een te hoog vermogen wordt het juist snel te heet waardoor de haard amper voluit kan branden wat juist resulteert in een hogere milieubelasting vanwege een onvolledige verbranding.

 

Deur types bij de houtkachel

Houtkachels kunnen onder andere gecategoriseerd worden in draaideur en liftdeur haarden. Kies je voor een kachel met een liftdeur, dan gaat de ruit van de haard van onder naar boven open, zogenaamd ‘lift’ je deze. De haard kan zowel met een open als een dichte ruit gestookt worden. Bij de draaideur draai je het deurtje, met de ruit, horizontaal open wanneer je de kachel aansteekt of je een nieuw houtblok op het vuur wilt leggen.

Milieubewust houtvuur

Wanneer je stookt met een houtkachel is het van groot belang om de overlast te beperken tot een minimum. Dit in combinatie met veilig en milieubewust gebruik van de kachel. Door een aantal kleine veranderingen op de manier waarop je stookt kan je de impact, de overlast en de milieuvervuiling aanzienlijk beperken. Zo is het belangrijk dat met goed hout en droog hout te stoken, wat een vochtpercentage heeft tussen de 15% tot 20% is. Daarnaast is het ook belangrijk om de haard goed te onderhouden, regelmatig de as te verwijderen (als de kachel uit is) en om de houtkachel op de goede manier aan te steken. Mijnders Haarden raad daarom ook aan om te stoken volgens de Zwitserse methode. We laten het hieronder zien hoe het moet.

Houtkachel kopen?

Ben je opzoek naar de juiste houtkachel maar weet je niet exact wat de juiste is voor jouw woning? Of zit je nog in een oriënteerde fase en verken je de verschillende mogelijkheden, schroom niet en kom langs bij Mijnders Haarden in Zeijen. In onze showroom voorzien we je graag met vrijblijvend en een op maat gemaakt advies. Wil je verschillende soorten en types houthaarden zelf bekijken, kom dan langs in onze showroom en we verkennen graag samen de mogelijkheden voor jullie woning. Het kiezen voor een houtkachel is niet alleen voor de warmte, het is zoveel meer. Sfeer, gezelligheid, huiselijkheid en warmte tijdens de donkere dagen. Loop eens binnen bij Mijnders Haarden en we assisteren je met raad en daad. Van ontwerp, levering, installatie en onderhoud. Bij ons ben je aan het juiste adres.