Je houtkachel schoonmaken doe je zo!

Afgelopen winter hebben houtkachels weer veel branduren moeten maken. Tijdens het stoken blijft er vanzelfsprekend as achter in de verbrandingskamer. Te veel as in de verbrandingskamer is niet goed voor de houtkachel. Maar, hoe en wanneer haal je dit eruit? We leggen het je uit.

Zwitserse methode

Voordat we beginnen, willen we graag nog de volgende tip meegeven. Wanneer je op de juiste manier stookt, volgens de Zwitserse Methode met droog hout, hoef je vrijwel geen troep op te ruimen. De kachel brand zichzelf dan als het ware schoon. Benieuwd hoe je stookt volgens de Zwitserse Methode?

Bekijk hieronder de video

https://www.facebook.com/mijndershaarden/videos/265365764897373

Houtkachel schoonmaken

Wanneer moet je nou je verbrandingskamer schoonmaken? Mijnders Haarden hanteert de regel: Op het moment dat de as over de deuropening dreigt te komen of de haard moeilijker wil branden. Een klein laagje as niks mis mee. Sterker nog, dit is heel belangrijk! Deze kleine laag as dient als bescherming voor de stookbodem. Wanneer je altijd maar op de bodemplaat stookt, is de kans op scheuren groter. Door houtblokken aan te steken op een klein laagje as, gaat je houtkachel langer mee.

Waarmee maak je de houtkachel schoon

De overtollige as kun je eenvoudig weghalen met een kleine schep of een speciale as stofzuiger. Deze hoef je maar één keer in de zoveel tijd te legen en kan dus gewoon bij de kachel blijven staan.

Hoe maak je de houtkachel schoon

Het is belangrijk om hierbij gestructureerd aan het werk te gaan. Vandaar dat we een lijstje voor je hebben die je punt voor punt dient of te werken:

  1. Zorg dat je een stoffer en blik of een as stofzuiger bij de hand hebt.
  2. Maak de deur van de haard voorzichtig open.
  3. Haal de overtollige as weg uit de verbrandingskamer. Zorg wel dat er een klein laagje op de stookbodem overblijft.
  4. Verwijder mogelijke as op de binnenkant van de deur.
  5. Sluit de deur van je haard weer.
  6. Ruim de as op dat mogelijk uit de kachel is gevallen bij het openen van het deurtje. 

Ruit schoonmaken

Je ruiten schoonmaken kan met een speciaal verkrijgbare ruitenreiniger en een stukje keukenrol. Hierbij is het belangrijk de ruitenreiniger niet direct op het glas spuiten maar op de keukenrol en niet tussen de glasklemmetjes laten lopen, dit kan glasbreuk tot gevolg hebben. Tot slot het glas goed nawrijven met asresten uit de kachel voor een prachtig resultaat.

Zo staat jouw houtkachel er deze lente weer goed bij en kun je er ook volgend seizoen weer van genieten!

Andere berichten

Je houtkachel schoonmaken doe je zo!

Afgelopen winter hebben houtkachels weer veel branduren moeten maken. Tijdens het stoken blijft er vanzelfsprekend as achter in de verbrandingskamer. Te veel as in de