Waar moet je op letten bij het kopen van een kachel?
Een kachel of haard is anno 2021 dé eyecatcher in iedere woning. Dit was vroeger al zo, maar zal de komende jaren alleen maar populairder worden. Haarden en kachels zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Of je nu met één druk op de knop de kachel wil ontsteken of dat je dit op de traditionele manier doet met hout, voor iedereen is er een haard die perfect bij jouw wensen aansluit.
Bij de aanschaf van een haard of kachel lopen mensen vaak tegen een aantal punten aan. Daarom gaan wij hier in dit artikel de verschillende soorten kachels bespreken. Wat is er nodig voor onderhoud, waar moet je rekening mee houden en hoe werken wij bij Mijnders Haarden.
Soorten kachels en haarden
Je hebt verschillende soorten kachels en haarden. Allemaal zorgen ze voor die aangename en warme sfeer in huis. We beginnen bij de houtkachels.
Houtkachel
De houtkachel is er meer dan alleen voor de gezelligheid. De geur en het levendige vlammenspel zorgen ervoor dat men vaak voor een houtkachel kiest. Daarnaast speelt ook het duurzame aspect een rol. Moderne houtkachels hebben de nieuwste verbrandingstechnieken, een hoog rendement (minimaal 75%) en een minimale uitstoot. De kachels die bij ons te koop zijn voldoen aan de nieuwe ecodesign norm (de kachel heeft een rendement van 75% of hoger en de uitstoot van fijn stof dient minder dan 40 mg/m3 te zijn). Hierdoor kun je met een houtkachel ook nog eens profiteren van een lagere energierekening. Daarnaast zijn houtkachels ook relatief goedkoop en dus goed betaalbaar in vergelijking met andere type kachels. Binnen de houtkachels zijn er ook weer verschillende types zoals vrijstaande houtkachels, speksteenkachels, inbouw houtkachels en inzethaarden. Hou er met een houtkachel wel rekening mee dat je een plek moet hebben voor de droge houtopslag en de voor de houtkachel is jaarlijks een goede veegbeurt nodig. Meer weten over onze houtkachels? Kom langs in de showroom voor advies of bekijk meer op onze website.
Gashaard
Met een gashaard heb je sfeer en warmte met één druk op de knop. Dankzij de nieuwste technieken is het vuur niet meer van ‘echt’ vuur te onderscheiden. Daarnaast hebben de hedendaagse gashaarden een hoog rendement en geven ze voldoende warmte in huis. Je hebt ook weer verschillende type gaskachels, zoals vrijstaande gashaarden, inbouw gashaarden en inzet gashaarden. Voor elk type interieur is een geschikte gashaard te vinden. Is jouw huis gasloos? Geen probleem. Ook dan behoort een gashaard nog steeds tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld in combinatie met (bio)propaangasflessen. Wel heb je altijd een rookgaskanaal nodig naar buiten toe. Meer weten over onze gashaarden? Kom langs in de showroom voor advies of bekijk meer op onze website.
Pelletkachels
De pelletkachel is een mix tussen de houtkachel en de gashaard. Je geniet namelijk van de gezelligheid van een houtkachel en hebt het comfort van een gashaard. Pelletkachels werken op houtpellets. Dit zijn cilindervormige korrels die geproduceerd worden uit onbehandeld houtzaagsel en –schaafsel. Stoken op houtpellets is 30% tot 40% goedkoper dan stoken op gas. Daarbij hebben pelletkachels een zeer hoog rendement van 90% of hoger. Je kunt zelf de temperatuur in huis reguleren en met één druk op de knop de pelletkachel ontsteken.
Er zijn verschillende typen pelletkachels verkrijgbaar, zoals vrijstaande pelletkachels of inbouw pelletkachels. Wil je op een duurzame manier je hele woning verwarmen? Dan is een CV pelletkachel een prima oplossing. Je moet een pelletkachel regelmatig bijvullen met nieuwe houtpellets. Ook is er jaarlijks een onderhouds- en veegbeurt nodig.
Vroeger waren er verschillende subsidies vanuit de overheid op pelletkachels. Zo kreeg je bij aanschaf van een pelletkachel €500,- subsidie. Dit om iedereen op een zo duurzaam mogelijke manier te laten stoken. Vandaag de dag worden er geen subsidies meer verstrekt op pelletkachels. Meer weten over onze pelletkachels? Kom langs in de showroom voor advies of bekijk meer op onze website.
Elektrische haarden
Een elektrische haard is ideaal voor de sfeer. Over het algemeen geven ze wat minder warmte af (maximaal 2kW). Dankzij de moderne technieken (zoals waterdamp, mist en rookeffecten) geniet je van een vuur dat niet van ‘echt’ te onderscheiden is. Ook geven elektrische kachels door de huidige techniek nog warmte af. Het grootste voordeel van een elektrische haard is dat je deze overal in huis kunt plaatsen in de buurt van een stopcontact. Er is geen afvoer naar buiten meer nodig. Ook is het energieverbruik relatief laag. Er zijn twee soorten elektrische haarden verkrijgbaar. Namelijk een vrijstaande elektrische haard en een elektrische inbouwhaard. Meer weten over onze elektrische haarden? Kom langs in de showroom voor advies of bekijk meer op onze website.
Bekijk alle elektrische haarden
Onderhoud van de kachels
Nergens brand het vuurtje zoals thuis. Maar waar de kachel brand, moet de schoorsteen geveegd worden. Tenminste dit geldt voor houtkachels en pelletkachels. Het is aan te raden om minstens 1x per jaar de rookkanalen te vegen. Als je de kachel gebruikt als hoofdverwarming dan is het advies een paar keer per jaar te vegen. Naast het vegen van de rookkanalen, is het bij een pelletkachel belangrijk om een onderhoudsbeurt uit te voeren. Bij een gashaard is alleen een jaarlijkse onderhoudsbeurt voldoende.
Tijdens een onderhoudsbeurt wordt de algehele staat van de haard gecontroleerd. Elektrische kachels hoeven over het algemeen niet onderhouden te worden, voor de waterdamphaarden van Faber geldt dit echter wel.
Waar moet ik rekening mee houden bij de aanschaf
Er zijn ontzettend veel soorten en typen kachels en haarden. Bij de aanschaf is het dan ook belangrijk om na te denken wat je wilt en waarom. Wil je alleen een kachel voor de sfeer of moet deze ook het hele huis verwarmen? Vergeet ook het budget niet. Een op maat gemaakt meubel met daarin een gashaard zal al gauw meer geld kosten dan een vrijstaande variant. Niet alleen moet de kachel bij je wensen passen. Ook je woonsituatie is belangrijk. Om een goede keuze te maken is de juiste voorlichting enorm belangrijk. Onze adviseurs helpen je hier graag bij in onze showroom. Onze showroom is zes dagen per week geopend. Je kunt een afspraak maken of gewoon langskomen bij ons in Zeijen.
Hoe werkt Mijnders Haarden
Mijnders Haarden is de kachel- en haardenspecialist van Noord-Nederland. Wij bieden dan ook het hele traject aan. Van het advies bij aanschaf van een haard of kachel, tot het plaatsen op locatie en het jaarlijkse onderhoud (schoorsteenvegen wordt door de schoorsteenveger uitgevoerd). Onder het genot van een kop koffie nemen wij in onze showroom al jouw wensen door. Daarna is het tijd om in onze showroom jouw droomhaard uit te zoeken. Is deze gevonden? Dan komen we indien nodig bij jou thuis om de woonsituatie te bekijken en te controleren of wij daadwerkelijk al jouw wensen kunnen invullen. Na aanschaf van de kachel komen onze installateurs bij je thuis om de kachel te plaatsen. Pas wanneer de haard of kachel brandt zit het werk voor onze monteurs erop. Het hele traject voeren wij uit met onze eigen mensen. Zo kunnen wij de kwaliteit garanderen waar wij voor staan. Het ontzorgen van de klant en een warm gevoel geven is namelijk ons motto!