Haal het beste uit je houtkachel en stook met de Zwitserse methode

In koude herfst en winterdagen is heerlijk thuiskomen en gezellig genieten van een warm knapperende vuur in de houtkachel of haard. Maar om nog beter van de warmte te kunnen genieten en tegelijkertijd milieubewust te zijn, is de juiste stooktechniek van cruciaal belang. De Zwitserse methode biedt een uitstekende manier om dit te bereiken.

De eerste stap is het selecteren van droog hout. Loofhout, zoals eiken of beuken, is een goede keuze omdat het schoner brandt. De kunst van de Zwitserse methode ligt in de manier waarop je het hout stapelt. Plaats grotere houtblokken onderin en leg vervolgens kleinere blokken er bovenop. Dit zorgt voor een geoptimaliseerde luchtstroom, waardoor het hout gelijkmatiger en efficiënt verbrandt.

De voordelen hiervan zijn duidelijk merkbaar. De warmteafgifte is beter en de rookontwikkeling van dit vuur is minimaal. Bovendien wordt de energie die in het hout zit zo optimaal benut, wat resulteert in een milieuvriendelijkere verbranding.

Met de Zwitserse methode kun je niet alleen genieten van de heerlijke warmte en gezelligheid van een houtkachel, maar ook besparen op stookkosten omdat je minder hout verbruikt. Dus, de volgende keer dat je bij het haardvuur zit, probeer te stoken met deze methode en ervaar het verschil in warmte en efficiëntie.

Andere berichten

Je houtkachel schoonmaken doe je zo!

Afgelopen winter hebben houtkachels weer veel branduren moeten maken. Tijdens het stoken blijft er vanzelfsprekend as achter in de verbrandingskamer. Te veel as in de

Gerealiseerde kachels

DIK Geurts Vidar Wall

07-06-2022: In Winsum is door ons de Dik Geurts Vidar Wall houtkachel geplaatst, de houtkachel is aangesloten op een geheel nieuw dubbelwandig rookkanaal. De Dik